Przepis i sposób przygotowania na: pomaranczowa żabnica
Zabnica jest przepyszna biała ryba, jej wyglad troszke odstrasza (nazwa nie wziela sie bez przyczyny) lecz po ofiletowaniu mozna dostrzec jej prawdziwe piękno.
Pomidorowe gnocchi:
ugotowac ziemniaki, cieple ziemniaki przepuscic przez praske badz sitko i ostudzic. Do zimnych ziemniakow dodac maka, puree pomidorowe, jedno jajko i garsc startego parmezan. Osobiscie dodaje 1/3 maki 2/3 ziemniakow, Ugniesc wszystko razem i na stolnicy uformowac cienki walec. Nozem podzielic na 2 cm kawalki. Wrzucic do wrzatku i po wyplynieciu gotowac 1 min.
Puree szpinakowo - pistacjowe
Szpinak zblanszowac, mocno wycisnac, dodac sok z polowki cytryny, szczypte soli, pistacje, garść startego parmezanu i odrobine cieplej wody. Wszystkie skladniki zmiksowac blenderem. Miksujac powoli dolewac oliwy z oliwek extra virgin az puree nabierze postac gestej masy.
Kandyzowana skorka pomaranczy
zagotuj skorke pomaranczy w wodzie z cukrem, zalej zimna woda i ponownie gotuj w wodzie z cukrem i zalej zimna woda, ta operacje powtorz 3 razy za 4 razem zalej skorke woda i zasyp skorke cukrem, tak aby cukier pokryl skorke i powoli gotoj az skorka sie skarmelizuje.
Filet zabnicy zawinac ciasno w folie aluminiowa. Wrzucic na 1 min do wrzatku, odwinac folie wysuszyc rybe, posolic i smazyc na mocno rozgrzanym oleju, Okolo 2 min z kazdej strony, Gdy filet jest gruby i nie jest sie pewnym czy jest usmazony w srodku mozna wrzucic rybe na 2 do 3 min do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.
zyczę smacznego.