Schabowe tradycyjne

Schabowe tradycyjne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • łyzki mleka

    2-3
  • łyżek mąki pszennej

    3-5
  • szkl. bułki tartej

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • olej

    do smażenia:
  • schab

    6 (wieprzowego, plasterki, 1-2 cm)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Któż z nas nie lubi schaboszczaków? Robi się je szybko i są bardzo smaczne. Ja używam mięsa bez kości, ale można zrobić kotleciki z kostką - ponoć są nawet smaczniejsze.

Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby go nie porozrywać (i nie będzie pryskać). Oprószyć z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić z obu stron. Po położeniu na rozgrzaną patelnię nieco zmniejszyć płomień aby kotlety nie tylko się zrumieniły, ale także usmażyły w środku. Dla pewności można po przewróceniu mięsa na drugą stronę przykryć patelnię pokrywką. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków, marchewki albo zasmażanej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

13.02.2012 11:20
prawdziwa uczta dla mojego podniebienia

Ewa111

29.11.2011 20:10
tradycyjne najsmaczniejsze

Misia90

05.08.2011 00:47
fajne

Marysia

05.08.2011 00:15
fajne

Karolina69

05.08.2011 00:08
fajne

sundaytn

20.05.2011 21:40
jami:)

Sarenka

14.01.2011 15:17
Ja akurat rzadko dodaje mleko, ale za to dodaje dodatkowo vegete do jaj, a mieso sole skromniej.

Paweł25

31.10.2010 20:50
tradycyjny maminy przepis ! napewno wypróbuję ! dzięki :)

BozenA

26.09.2010 11:00
pyszne

ZEWA

14.08.2010 18:01
Nie ma to jak nasze pyszne schabowe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat