Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem - werjsa 1
Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki
i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ewentualnie doprawiamy szczyptą soli.
Tuńczyka odsączamy z zalewy/oleju i rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i drobno siekamy lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach i mieszamy, żeby żółtko było rozłożone równomiernie z białkiem.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Majonez mieszamy ze śmietaną na jednolity sos.
W miseczce układamy kolejno warstwę z połowy ziemniaków, 1/3 majonezu, cebuli, tuńczyka, 1/3 majonezu, drugiej połowy ziemniaków i na koniec reszty majonezu.
Na wierzch sałatki układamy rozdrobnione jajko.