Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

cielęcina w potrawce

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew
1
pietruszka
1
seler
1
cebula
1
cytryna
1
mąka
2łyzki
masło
1łyzka
tłuszcz do smażenia
cielęcina bez kości
700g z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina w potrawce

Warzywa obrać, opłukać, zalać 600 ml wrzątku, dodać warzywa, osolić i gotować 50 minut.
Mięso wyjąć i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć.
Przesmażyć mąkę na maśle. Warzywa obrać, opłukać, pokroić. Mięso, wlać wywar, dodać skórkę i sok z cytryny, dodać mięso, dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawić solą i cukrem. Podawać z ryżem lub kaszą krakowską. Do sosu można dodać marchewkę z wywaru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak