Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Udziec z indyka, pieczony

5.0
(61)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka
sól, papryka mielona)
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka, pieczony

Udziec z indyka kupiłam dość duży, miał ponad 1,2 kg, z kością i skórą. Umyłam go i osuszyłam. Natarłam dobrze solą i przyprawami, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posmarowałam lekko olejem i ułożyłam na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C - piekłam ok. 20 min. a następnie wlałam na blaszkę ok. 1/2 szkl. wody i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam udziec jeszcze ponad godzinę polewając co 10-15 min. wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie zbyt mało to można dolać trochę wody. Po upieczeniu odłożyłam mięso na ok. 20 min. przykrywając je folią aluminiową żeby nie wystygło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 22.12.2012 16:27
pyszne mięsko:)
mala2021 04.11.2012 11:33
apetycznie wygląda
Misia90 24.09.2011 09:51
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:46
super
Karolina69 24.09.2011 09:42
fajne
Henryka2 21.01.2011 21:22
Apetycznie wygląda.
peggysue 01.01.2011 20:07
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak