Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapusta i pieczarkami
1. Kapustę zalewamy wrzącą wadą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 1 5 min, żeby kapusta nie była zbyt kwaśna. Następnie wyjmujemy z garnka, polewamy zimną wodą, odsączamy i szatkujemy.
2. cebulę kroimy drobno i smażymy na patelni.
3. Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy razem z i cebulą. Następnie dodajemy poszatkowana kapustę i wszystko razem chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki:
Mleko, mąkę i jajka zmiksować. Olej wlewamy na patelnię (dodajemy go tylko do smażenia pierwszego naleśnika. Resztę smażymy na suchej patelni) , rozgrzewamy go i chochlą do zupy wlewamy ciasto. Naleśniki smażymy z obydwu stron.
Krokiety:
Na naleśniki nakładamy farsz, zakładamy najpierw dól naleśnika, potem składamy boki do środka i wszystko zwijamy. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy aż ise zarumienią.