Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski cynamonowe
Mleko podgrzac. W jednej połowie rorpuści 2,5 łyżeczki suchych drozdzy z łyzeczka cukru i odstawic w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
W drugiej połowie rozpuscic 3 łyzki masła i pozostawic do wystudzenia.
Do miski przesiac 2 szklanki mąki, wbic jedno jajko, wlac mleko z masłem i wyrośniete drozdze.
Wszystko dokładnie wymieszac, przykryc bawełniana sciereczka i odstawic w ciepłe miejsce na 30 minut (aż ciasto podrośnie).
Cukier wymieszac z cynamonem
W rondelku rozpuscic masło i zostawic do wystudzenia
Wyrośniete ciasto rozwałkowac na kształt prostokontu. Posmarowac roztopionym masłem i równomiernie rozsypac cukier z cynamonem wierzch posypac namoczonymi i odsaczonymi rodzynkami.
Zwinac ciasto dośc lużno w rolade.
Pokroic w centymetrowe plastry i ułozyc na blasza - nie za blisko siebie.
Przykry ściereczką i odstawic na 25 minut w ciepłe miejsce.
Nastepnie wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach.
Kiedy zawijaski wystygna polac lukrem i smacznego :)