Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz curry
W moździeżu rozetrzeć kolendrę.
Zmieszać w misce cebulkę pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, wyciśnięty czosnek. Zmiksować składniki na pastę za pomocą rozdrabniacza.
Rybę podsmażyć na maśle- dosłownie parę minut ma się ledwo ściąć z wierzchu. Zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucić roztarte nasiona kolendry- smażyć chwilkę i dodać pastę z rozdrabniacza. Smażyć 5 minut i dodać curry i mielony kminek, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprz i wodę. Dokłądnie wymieszać i smażyć 5 minut.
Dodać jogurt, wymieszać i smażyć 5 minut.
Dorzucić rybę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok 10-15 minut)