Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dorsz curry

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
500 g
limonka
1 sztuka
kurkuma
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
orzechy nerkowca
1/2 szklanki
wiórki kokosowe
2 łyżki
jogurt naturalny
150 g
woda
2/3 szklanki
natka pietruszki
1 pęczek
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
2 łyżeczki
sól, pieprz
do smaku
masło
Kminek mielony Prymat
1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz curry

Rybę pokroić w kostkę. Kukrumę wymieszać ze szczyptą soli i sokiem z limonki. natrzeć tym rybę i odstawić na pół godziny.
W moździeżu rozetrzeć kolendrę.
Zmieszać w misce cebulkę pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, wyciśnięty czosnek. Zmiksować składniki na pastę za pomocą rozdrabniacza.
Rybę podsmażyć na maśle- dosłownie parę minut ma się ledwo ściąć z wierzchu. Zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucić roztarte nasiona kolendry- smażyć chwilkę i dodać pastę z rozdrabniacza. Smażyć 5 minut i dodać curry i mielony kminek, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprz i wodę. Dokłądnie wymieszać i smażyć 5 minut.
Dodać jogurt, wymieszać i smażyć 5 minut.
Dorzucić rybę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok 10-15 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 01.05.2011 09:26
smacznutkie
agnieszka189 04.01.2011 11:05
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak