Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. kapustę poszatkuj, odciśnij z kwasu, podlej wodą, gotuj 30 minut, dodaj cebulę, dopraw połową kminku, majerankiem, solą i pieprzem. Wystudź, osącz na sicie z nadmiaru płynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, odstaw na 15 minut. Szklankę mąki połącz z resztą dobrze podgrzanego mleka, wymieszaj. 2 całe jajka i żółtka rozkłóć, dodaj do mąki razem z zaczynem, wsyp pozostałą mąkę, wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub klejące - dodaj nieco więcej mąki. Odstaw na półgodziny do wyrośnięcia.
Odrywaj kawałki ciasta, uformuj nieduże placki, nałóż na nich porcje kapusty, zlep uformuj kulę. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując dość duże odległości.
Ostatnie jajko rozkłóć, posmaruj bułeczki, posyp resztą kminku, odstaw na 20 minut. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni. Możesz je podać do czystego barszczu.