Przepis i sposób przygotowania na: Makoserowiec
21. cukier waniliowy 1 szt
22. olej 1/2 szkl
23. sok z cytryny z 1 szt
24. rodzynki 1 garść
25. kandyzowana skórka z pomarańczy
oraz składniki na polewę:
26. margaryna 125 g
27. cukier 5 łyżek
28. kakao 4 - 5 czubatych łyżek
29. aromat migdałowy 2-3 krople
30. sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .
Masa makowa składniki od 8 - 15 :
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.
Masa serowa składniki od 16 -25 :
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami