Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makoserowiec

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
20 dag
żółtko jajek
3 szt
cukier
1 szkl
mąka
3 szkl
proszek do pieczenia
0,5 - 1 łyżeczka
cukier waniliowy
1 opak
Sklep Prymat
sól
odrobina
Sklep Prymat
mak
500 g
białko
3 szt
miód
4 łyżki
cukier puder
2/3 szkl
jabłka
1 szt
margaryna lub masło
50 g
ser półtłusty
1 kg
cukier puder
1 szkl
budyń śmietankowy
1 opak
mąka ziemniaczana
2 łyżki
orzechy mielone
1 łyżka
jaja
po 3 szt
żółtko jajek
po 3 szt
aromat
5-8 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Makoserowiec

c.d składników masy serowej:
21. cukier waniliowy 1 szt
22. olej 1/2 szkl
23. sok z cytryny z 1 szt
24. rodzynki 1 garść
25. kandyzowana skórka z pomarańczy

oraz składniki na polewę:

26. margaryna 125 g
27. cukier 5 łyżek
28. kakao 4 - 5 czubatych łyżek
29. aromat migdałowy 2-3 krople
30. sok z cytryny 1/2 łyżeczki



Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .

Masa makowa składniki od 8 - 15 :
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa składniki od 16 -25 :
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 14.06.2011 19:08
aż ślinka leci bardzo smaczny
stokrotka 30.03.2011 18:27
mniam.....
Dorota71 17.09.2010 08:57
super,aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak