Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowiec
1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem.
2. Dodawać po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, ucierając.
3. Dodać ubitą pianę z białek.
4. Ciasto podzielić na 3 części.
5. Do jednej części ciasta wsypać kakao, do drugiej orzechy.
6. Każde ciasto piec oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec przez 40 minut w temp.180 stop.
MASA WIŚNIOWA
1. Kompot przecedzić. Wiśnie wydrylować.
2. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić 2 galaretki wiśniowe.
3. Do tężejącej galaretki dodać owoce,wymieszać.
MASA CYTRYNOWA
1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl wody.
2. Śmietanę ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę.
1.Ciasto z kakao.
2.masa cytrynowa.
3.jasne ciasto.
4.masa wiśniowa.
5.placek orzechowy
6.masa wiśniowa.
Ten przepis pochodzi z kolorowego czasopisma, wypróbowałam go kilka razy i chciałam się z wami podzielić tym przepisem, bo jest super.