Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Boczek (najlepiej gotowany), pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na patelni na odrobince oleju. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć razem aż cebulka się zeszkli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połowę cebulki z boczkiem dodać do zimeniaków z twarogiem- resztę zostawić na patelni- przyda się do polania gotowych pierogów.
Wymieszać dokładnie farsz. Przyprawić do smaku solą, peprzem i świeżo startą gałką. Farsz powinien być dość pikantny i smak gałki muszkatołowej powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie się łatwo lepiło). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać cisato, dodać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Podajemy polane cebulką z boczkiem.