Jabłecznik z kokosową pierzynką

Jabłecznik z kokosową pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1i1/4 szklanki
  • margaryna

    3/4 kostki
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • przecier jabłkowy

    60 dag
  • sól

    1 szczypta
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z mąki, 3 żółtek, margaryny, 3/4 szklanki cukru, śmietany, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść ciasto i rozłożyć je na blaszce posypanej mąką.
Ciasto wyłożyć przecierem jabłkowym i popruszyć delikatnie cynamonem.
Pierzynka:
Z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę i wyłożyć ją na ciasto, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku około 45 minut.
Jeśli pierzynka zbyt szybko się rumieni nakrywamy ją na jakiś czas arkuszem papieru śniadaniowego zmoczonego wodą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiax18

03.04.2012 21:36
pomysłowe

Kas2

12.03.2012 19:32
fajny pomysł z tą pierzynką

Justa32

24.12.2011 01:29
super

AgaS10

20.11.2011 20:07
apetyczne:)

Natalia40

17.08.2011 09:48
fajny

FAFIK

12.08.2011 21:16
Pyszna!

Bart

06.08.2011 12:07
rewelacja

Wacław

29.07.2011 15:04
pycha,zjadłoby się

ronald88

24.06.2011 14:20
super

kanu83

14.06.2011 21:04
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat