Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakaliowe ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 1/3 szklanki
cukier ¾ szklanki
masła 200 g
czekolada deserowa 75 g
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
cukier waniliowy ½ łyżeczki
sólszczypta
orzechy włoskie 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: bakaliowe ciasto

Dodatkowo:
Mieszanka kokosowa lub owoce kandyzowane 250 g
Czekolada 50 g
Masło 1 łyżka
Masło do wysmarowania blaszki
Bułka tarta do posypania foremki

Ciasto: czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku- ucierając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, czekoladę i orzechy.
Ciasto bakaliowe: blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do foremki włożyć 1/3 masy, a następnie ok. 2/3 mieszanki kokosowej i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuścić z masłem i pędzelkiem posmarować wierzch oraz boki ciasta. Na ciepłą polewę wyłożyć pozostałą mieszankę kokosową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.02.2011 20:30
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak