Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chlebek ze szpinakiem

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
500 g
roztopione masło
100 g
szpinak mrożony
500 g
sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek.
do smaku
cukier
lyzeczka
czosnek
1 zabek
ser feta
125 g
ziarna słonecznika
papier do pieczenia
forma do keksa
drożdże suche
8 g
woda
175 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek ze szpinakiem

Szpinak rozmrozic i zmiksowac na papke, dodac pól lyzeczki soli, pieprz i 1/3 lyzeczki vegety. Make dobrze przesiac, odmierzyc 350g maki i polaczyc ja z 175ml letniej wody, lyzeczka cukru i 100g rozpuszczonego masla, wyrobic ciasto. W razie potrzeby dodac niewielka ilosc wody lub maki, aby ciasto odchodzilo od reki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Odmierzyc 1/3 ciasta i polaczyc je reka ze zmiksowanym szpinakiem, 150g maki, oregano i czosnkiem. Ser feta pokroic na kosteczke i dodac do szpinakowego ciasta, wymieszac i ewentualnie doprawic do smaku. Ciasto jasne rozwalkowac na ksztalt prostokatu o wymiarach 35x25cm, ciasto szpinakowe uformowac w walek o 25cm wielkosci, ulozyc go w srodku jasnego ciasta, zlepic brzegi jasnego ciasta. Keksówke wypelniamy papierem do pieczenia i wkladamy do niej chlebek. Ciasto pozostawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 40 minut. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem slonecznika. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna37 10.02.2012 19:29
dobry
smakoszek 17.11.2011 09:48
wspaniale wygląda,aż człowiek robi się głodny:)
smakoszek 17.11.2011 09:47
wspaniale wygląda,aż człowiek robi się głodny:)
Magda60 30.08.2011 22:37
super
Magda60 30.08.2011 22:37
super
eli82 05.07.2011 10:23
wow!!
zbysio 06.06.2011 13:57
ooooooooooooooooooooooo
Babciagramolka 30.11.2010 17:46
Czy Ty serca nie masz ? Pachnie na odległość - ja chcę takiego chlebka .
Sarenka 30.11.2010 17:31
Nie wiem czemu, ale podczas pieczenia, wyrósl bardziej na jedna strone. Kiedy juz wystygl, opadl i wygladal proporcjonalnie. Tak mi posmakowal, ze zjadlam prawie calego sama w ciagu jednego dnia :) Jestem pewna, ze powroce jeszcze do tego przepisu, ale nastepnym razem, zamiast ciasta drozdzowego, do farszu ze szpinaku dodam jaja z maka, wydaje mi sie, ze moze byc jeszcze lepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak