Przepis i sposób przygotowania na: Mrówkowy tort
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każde piec osobno ok. 25 min.
Masa wiśniowa:
z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i cukru kryształu ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Masę podzielić na 3 części.
Masa cukrowa:
pozostałe składniki masy to barwniki spożywcze i olejek waniliowy (nie było możliwości wpisania ich na listę składników)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek waniliowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę podzielić na części i każdą część zabarwić potrzebnym kolorem barwnika (brązowy, niebieski, zielony, żółty) wyrobić w rękach. Przełożyć na stół i rozwałkować ciasto. Z tak przygotowanej masy można formować mrówki, literki, trawkę i pozostałe dekoracje. Gotowe mrówki, literki i kwiatki schłodzić w lodówce ok. 24 godz. Pozostałą masę żółtą i białą rozwałkować i formować na gotowym torcie. Poszczególne elementy sklejać za pomocą lukru powstałego z wody i cukru pudru.
Całość przełożyć wg. kolejności: ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - cienka warstwa masy na górze i po bokach torta - dekoracja z masy cukrowej - całość schłodzić w lodówce kilka godzin