Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem Eli
Farsz:
1/2 kg twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g śmietany 18%
5 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
olej do smażenia
1 kubek śmietany 18%-330 g
1 cukier waniliowy
Mleko,jajka,cukier i olej zmiksować.Mąkę (2/3 całości),proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do mleka miksując.Jeżeli ciasto jest za rzadkie,dodać jesze przesianej mąki.Ciasto musi mieć konsystencję dość gęstej śmietany.Z ciasta upiec na patelni teflonowej cienkie naleśniki.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać roztrzepane jajko,cukier,cukier wanikiowy,mąkę ziemniaczaną,śmietanę i rozetrzeć łyżką na gładką masę.Do masy serowej dodać rodzynki,skórkę kandyzowaną i wymieszać.Naleśniki smarować masą serową i składać w trójkąty (na pół i jesze raz na pół) i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Kubek śmietany wymieszać z cukrem waniliowym.Naleśniki ułożyć na talerzach i polać śmietaną.Smacznego!