Umyte mięso,opieczoną nad ogniem cebulę,por,liście laurowe,ziele angielskie,goździki i grzybki suszone włożyć do szerokiego garnka.Zalać 3l wody,lekko osolić.Doprowadzić do wrzenia,zszumować,zmniejszyć ogień i gotować ok.1 i 1/2godz.Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki,pietruszki i seler,gotować jeszcze 1 godz.Wyjąć mięso i warzywa,wywar przecedzić.Cukier skarmelizować na suchej patelni,rozprowadzić rosołem,wlać do garnka.Przyprawić przyprawą do zup.Z jajek,masła i mąki utrzeć łyżką ciasto,w osolonym garnku ugotować kładzione kluseczki.Odcedzić,rozłożyć na talerze,zalać gorącym rosołem.Ugotowane mięso obłożyć warzywami z rosołu,podawać z kaszą jęczmienną.