Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najlepsza szyneczka na święta

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka bez kości
2 kg
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
czosnek
7 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt
Sklep Prymat
woda zimna
3 l
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. zmielonych
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 torebka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza szyneczka na święta

Przygotowuję w garnku zalewę.
Dodaję, ziele angielskie, listek laurowy, ząbki czosnku, sól i sól peklowaną, wszystko dokładnie mieszam i wkładam do zalewy szynkę.
Szynkę trzymam ok.tygodnia w zalewie.
Wyjmujemy szynkę z zalewy, osączamy i przygotowujemy panierk
Mieszamy na talerzu, jałowiec, czosnek, sól i pieprz, paprykę czerwoną, majeranek i wegetę, wymieszać.
Szynkę nacieramy i przyprawiamy, nakładamy siatkę i wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na 3 godziny.
Szynkę wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę.
Po godzinie pieczenia, rozcinamy rękaw żeby się szynka ładnie zrumieniła i pozostawiamy jeszcze na ok.20 minut.
Piekarnik ma być już wyłączony, gdy rozetniemy rękaw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 26.02.2014 17:59
pyszna domowa wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak