Kruche babeczki z budyniem i owocami

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki krupczatki

    2 szklanki
  • margaryny

    15 - 20 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukru pudru

    2/3 szkl
  • budyniu waniliowego

    1 opak
  • galaretki owocowej

    1 opak
  • agrest

  • truskawki

  • maliny

  • jagody

  • czereśnie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy 3 cm. podzielić każdy na 16 równych plasterków i wylepić nimi foremki babeczek.
Foremki ułożyć na blasze i piec w gorącym ok 220 stopni C piekarniku 15 - 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ustawić na stolnicy \"do góry nogami\", a gdy przestygną lekko uderzać trzonkiem noża w dno foremek i wyjąć babeczki.
Nie ruszać dopóki nie ostygną.
Przyrządzić budyń wg przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić.
Owoce umyć, osączyć.
Babeczki napełniać budyniem bezpośrednio przed podaniem, a na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejącą galaretką (przygotowaną w mniejszej o 1/3 ilości wody, niż podana na opakowaniu).
Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

07.06.2011 17:03
lubię babeczki zwłaszcza te kruche

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat