Keks świąteczny serowo - śliwkowy

Keks świąteczny serowo - śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka (typ 550),

    500 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    100 g
  • jajka

    2 małe szt
  • twaróg

    500 g
  • suszone śliwki

    150 g
  • margaryna

    150 g
  • starta skórka z cytryn

    z 2 szt
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • szafran

    szczypta,
  • mleko

    1 (1,5%)
  • orzechy włoskie

    100 obrane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone śliwki pokroić w paseczki.
Ser odsączyć w ściereczkę lnianą.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, uformować okrąg z wgłębieniem w środku, wlać w nie mleko, cukier puder, jaja, oraz mielone przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać margarynę, ser i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
A na koniec wgnieść suszone śliwki.
Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika.
Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić.
Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.


Przepis jest b. stary.. wielokrotnie już go modyfikowałam i przerabiałam.tak, że wcale nie przypomina pierwowzoru..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

05.06.2011 15:36
dobry nie tylko od święta

Bart

20.03.2011 23:54
bardzo lubię keksiki

ben-ka

29.08.2010 20:48
Ciekawy przepis:)warto wypróbować bo keksu z twarogiem jeszcze nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat