Babcine faworki

Babcine faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • żółtka

    4 sztuki
  • śmietana

    4 łyżki
  • spirytus

    1 kieliszek
  • smalec

    1/2 łyżki
  • cukier puder

    według uznania
  • cukier waniliowy

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka, wlać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto na jednolita masę. Ciasto odstawić na 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkować, pokrajać na paski długości ok. 10 cm i szerokości 4 cm. Każdy pasek przeciąć pośrodku wzdłuż na długości 4-5cm i przewinąć. W rondlu rozgrzać smalec i smażyć po kilka faworków na jasnozłoty kolor. Usmażone wykładać na półmisek wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

02.06.2011 16:11
jak babcine to na pewno smaczne

traktorek

03.01.2011 09:32
nie długo będziemy piec

Nina6

20.05.2010 13:52
przypomniałam sobie faworki mojej babci:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat