Indyka moczyć 2godz. w zimnej wodzie.Osuszyć,natrzeć solą z zewnątrz i w środku.Włożyć do lodówki na 3godz.Rodzynki sparzyć,osączyć,migdały posiekać.Wątróbki posiekać z łyżką tartej bułki.Masło utrzeć z żółtkami,dodać wątróbki,resztę tartej bułki,mleko,wymieszać.Dodać rodzynki,migdały,cukier i sól.Wyrobić na jednolitą masę,połączyć z pianą z białek.Farsz powinien być lekki i pulchny.Skrzydła indyka zagiąć do tyłu,wnętrze wypełnić farszem.Skórę z szyi umieścić z tyłu pod skrzydłami,i razem ze skrzydłami przypiąć szpadkami do rolad,spiąć nimi także otwór z farszem.Nóżki podwiązać do kupra indyka.Posmarować całą masłem.Piec w temp.180stopniachC tyle godzin ile waży indyk,często podlewając sosem.Podawać z borówkami i marynowanymi owocami.