Oczyszczoną i umyta kaczkę posypać vegetą, pieprzem, solą i pozostawić na jakiś czas, dopóki nie wchłonie przypraw. Do natłuszczonej brytfanki włożyć pokrajaną na połówki cebulę, rozkrajana paprykę, pomidor, roztarty czosnek i liść laurowy. Na warzywa położyć kaczkę, dodać niewielką ilość wody i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Od czasu do czasu podlewając sokiem z mięsa. Kaczkę należy piec przykrytą folią aluminiową. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, do brytfanki należy nalać wrzątku, który z niej wyciągnie tłuszcz. Upieczoną kaczkę wyjąc z brytfanki, po porcjować i włożyć do żaroodpornego naczynia. Warzywa, z którymi piekliśmy kaczkę, odcedzić. Do otrzymanego soku dodać śmietanę i rozmąconą mąkę, zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kaczkę. Podawać z ryżem lub ziemniakami.