Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • tłuszcz

    4 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umyta kaczkę posypać vegetą, pieprzem, solą i pozostawić na jakiś czas, dopóki nie wchłonie przypraw. Do natłuszczonej brytfanki włożyć pokrajaną na połówki cebulę, rozkrajana paprykę, pomidor, roztarty czosnek i liść laurowy. Na warzywa położyć kaczkę, dodać niewielką ilość wody i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Od czasu do czasu podlewając sokiem z mięsa. Kaczkę należy piec przykrytą folią aluminiową. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, do brytfanki należy nalać wrzątku, który z niej wyciągnie tłuszcz. Upieczoną kaczkę wyjąc z brytfanki, po porcjować i włożyć do żaroodpornego naczynia. Warzywa, z którymi piekliśmy kaczkę, odcedzić. Do otrzymanego soku dodać śmietanę i rozmąconą mąkę, zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kaczkę. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marenka

03.11.2010 07:11
fajny przepis

buksiak12

23.08.2010 14:02
ciekawy przepis

Dorota71

23.08.2010 13:25
super przepis

Emilia22

23.08.2010 12:49
mniam mniam mniam

cukiereczek

17.06.2010 08:48
Fajny przepis

Katarzyna/kate1980

31.05.2010 12:29
tylko skąd dorwać taką kaczkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat