Przepis i sposób przygotowania na: Selery w cieście piwnym
SPOSÓB WYKONANIA: Selery dokładnie wyszorować. Zagotować wodę z jarzynką, wlać mleko, włożyć selery i gotować na niewielkim ogniu 30 - 35 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, wbić żółtka i mieszając, powoli wlewać piwo. Ciasto dokładnie wyrobić, dodać sól, pieprz i bazylię, mieszać, przykryć i zostawić na pół godziny. Dodać posiekaną pietruszkę, szczypiorek i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Plastry selera zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać natychmiast z pikantnymi surówkami.