Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty
Świetny przepis na tradycyjną surówkę z białej kapusty. W przepisie masz kilka trików, jak sprawić, aby surówka wyszła soczysta i pełna smaku. Tym sposobem uzyskasz surówkę z białej kapusty jak w restauracji.
1. Połówkę niezbyt dużej białej kapusty oczyściłam w wierzchnich liści i poszatkowałam cienko na mandolinie. Lekko posoliłam i wygniotłam ręką aż puściła sok.
2. Jedną marchewkę i jabłko starłam na tarce jarzynowej, dodałam do kapusty razem z dwiema łyżkami posiekanego świeżego koperku.
3. Całość doprawiłam 2 łyżkami oliwy, octem jabłkowym, pieprzem i odrobiną cukru.
Można jeść od razu, ale ja odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę aby się \"przegryzła\". Doskonała surówka do mięs i ryb.