Grzyby marynowane Pyzy

Grzyby marynowane Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%

    NA ZALEWĘ:
  • wody

    3 szkl.
  • liście laurowe

    3-4
  • ziaren pieprzu i ziela angielskiego

    kilka
  • łyżeczka ziaren gorczycy

    1
  • cukru

    4 łyżki
  • soli

    1 łyżka
  • grzyby leśne

    2 świeże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Takie grzyby jak borowiki, maślaczki czy podgrzybki możemy marynować w całości. Takie jak opieńki, zimówki, kanie - same kapelusze. Maślaki, przed jakąkolwiek obróbką cieplną należy obrać ze skórki. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut aby przyprawy oddały swój aromat. Grzyby należy starannie oczyścić i umyć a następnie obgotować w osolonej wodzie, dodatkowo ją zakwaszam niewielką ilością octu [lub kwasku cytrynowego] aby grzyby [szczególnie podgrzybki,] nie straciły koloru albo nie ściemniały [prawdziwki , pieczarki]. Marynuje grzyby młode, małe i gotuję je dosłownie 3-5 min. Są wtedy jędrne, \"czuć je pod zębem\" jak mówił mój Dziadek. Osączam grzyby na sicie, układam w słoikach jeszcze ciepłe, zalewam wrzącą marynatą. Słoiki należy napełnić po brzegi, ale tak aby marynata przykrywała grzyby. Po wlaniu jej trzeba delikatnie zamieszać [ja to robię szaszłykową, drewnianą szpadką] aby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza, które pozostały między grzybami i ew. dolać zalewy. W/g mnie należy marynatę przecedzić przed zalaniem grzybków. Unikniemy wtedy wybierania ziarenek, ale tu szkoły są różne. Mocno zakręcam i odstawiam do ostygnięcia odwracając słoiki do góry dnem. Czasami dodaję do słoików krążki obgotowanej marchewki i cebuli, można dodać paski kolorowej papryki [też zblanszowane]. Jeżeli wrzącą marynata zalejemy gorące grzyby i od razu zakręcimy słój, i odwrócimy go, to nie jest konieczna pasteryzacja przetworu. Natomiast jeśli grzyby nam ostygły to i marynata powinna być zimna, i tak przygotowane słoje musimy pasteryzować [wstawiamy słoje do dużego gara, na dno kładąc ściereczkę, wlewamy chłodną wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy pod przykryciem od 20 do 40min, w zależności od wielkości opakowań. Ważne jest też stężenie octu - im słabsza marynata tym bardziej konieczne jest pasteryzowanie. Marynować możemy grzyby jednego gatunku lub mieszać np. prawdziwki z kozakami. Tylko kurki i maślaki robimy osobno. Regionalnie dodaje się także różne przyprawy [goździki, chili] a np. na Podlasiu - ząbki czosnku. Niektóre gospodynie gotują zalewę razem z cebulą. Jeśli zrobimy na raz zbyt dużo marynaty to nic nie szkodzi. Można ją przelać do słoika i przechować do następnego zbioru, nie zepsuje się.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:43
a co tutaj jest oszustwem według Ciebie ? lista składników czy bardzo dokładny opis jakie grzyby i w jaki sposób można marynować ?

Smaczna_B

30.10.2013 17:04
jak tak można oszukiwać!!!

SmacznaPyza

30.09.2013 20:31
to stare zdjęcie, ale w tym roku też już jestem po wielkim grzybobraniu i było bardzo udane

Klausia

29.09.2013 14:25
ale piękny zbiór :)

aleksa123

01.12.2011 13:53
super

Karolina69

01.08.2011 18:46
fajne

evita0007

11.07.2011 16:41
Jak miło sobie chociaż popatrzyć,,super grzybki :-)

smakowita

26.06.2011 23:53
to się nazywa kolekcja , a jakie gatunki grzybów są na tym zdjęciu ?

Nika53

06.04.2011 18:49
Pyszne, próbowałam!

ZEWA

30.11.2010 22:20
No, no pokaźna kolekcja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat