Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kremówka

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
margaryna
250 gr
drożdże
4 dag
smietana 18%
4 łyżki
mleko-do kremu
2 szklanki
cukier drobny do kremu
1 szklanka
żółtka do kremu
3
łyżki mąki pszennej do kremu
3 łyżki
mąka ziemniaczna
3 łyżki
masło/4

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną.
Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie i dobrze zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części , każdą z nich rozwałkować (o ile da się - ja pomagałam sobie umączonymi palcami) na wielkość formy (u mnie 23 x 33 cm).
Piec osobno w temp. 200 st.C. przez ok. 20 minut (na złoty kolor).
Należy uważać przy wyjmowaniu z formy , gdyż placki są dość kruche.
Obydwie mąki , żółtka i 1/2 szkl. mleka zmiksować.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wlać zmiksowaną masę , chwilę gotować ciągle mieszając ,(aż masa zgęstnieje) i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni bydyń.
Gotowym kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 09.02.2011 13:32
super!
anja3107 16.12.2010 15:34
mnaim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak