Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka królewska

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki
175 g
mąka ziemniaczana
25 g
proszek do pieczenia
1/2 paczki
miękkie masło
125 g
cukru
150 g
jaja
4
szczypta soli
rum
2 łyżki
sok z cytryny
czereśnie koktajlowe
12 sztuk
krem maślany:
budyń waniliowy
1 opakowanie
mleko
1/2 l
cukier
50 g
szczypta soli
masła
200 g
masło
1 łyżka
cukier
50 g
migdały pokrojone
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka królewska

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przyprawy. Krótko mieszać ręcznym mikserem, następnie włączyć największe obroty i miksować przez 4 minuty.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką wlać ciasto i upiec. po 10minutach po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, przykryć i pozostawić do wystygnięcia.
Ugotować budyń waniliowy, ochłodzić go w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Utrzeć masło, a następnie łyżka po łyżce wmieszać do niego budyń. Ciasto przełożyć i posmarować kremem.
Masło i cukier stale mieszając ogrzewać na wolnym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Dosypać migdały, rozmieszać, i rozsmarować na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Po wystygnięciu roztłuc i posypać kawałkami wieniec. Położyć czereśnie na różyczkach z ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 03.11.2011 16:46
super
Emilia21 03.11.2011 16:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak