Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Ugotować budyń waniliowy i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować rabarbar (umyć, obrać, pokroić w plasterki i obsypać całość 2 łyżkami cukru).
Mąkę należy wsypać do miski. Uformować kopczyk, a w nim dołek. Do dołka wbić jajko, dołożyć resztę cukru, sól, ciepłe masło i zaczyn, który wcześniej zrobiliśmy. Należy zagnieść dokładnie ciasto. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia posypane mąką. W chwili gdy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść. Podzielić na niewielkie wałeczki. Zapleść wianuszek. Do środka wkładamy przestudzony budyń i łyżeczkę rabarbaru. Całość przyprószyć kruszonką. Poczekać około 15 minut, aż drożdżówki jeszcze wyrosną. Piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 20 – 25 minut. Aż się zarumienią.
Można jeszcze na wierzch dać odrobinę lukru ;)