Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cynamonowe
1/2 łyżki cukru
2 jajka
100 g masła
4 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
250 ml mleka
50 g drożdży
1 jajko
4 łyżki cukru
50 g masła
500 g mąki
Masa cynamonowa :
Jajka wbijamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto :
W rondelku podgrzewamy mleko i w ciepłym mleku rozpuszczamy masło, drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej ciepłe mleko z drożdżami i masłem. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy i ugniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicy wysypujemy odrobinę mąki i rozcieramy na blacie, aby wyłożone ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na około 1,5 cm grubości. Smarujemy masą cynamonową i zawijamy jak roladę. Kroimy na grubsze plastry, około 2-2,5 cm i wykładamy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W osobnej misce roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 30- 40 minut, tak, aby się przyrumieniły.