Przepis i sposób przygotowania na: Polenta z dyniowym gulaszem
Potem podsmażyć na odrobinie oleju dodając cebulę pokrojoną w kostkę i dynię- obraną, bez pestek, pokrojoną w kostkę wielkości kawałków mięsa. Wszystko razem dusić ok 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drobną kaszkę kukurydzianą stopniowo wsypywać do gotującej się, osolonej wody. Cały czas mieszając dodajemy oliwę i starty parmezan. Ciągle mieszamy aż kaszka wchłonie całą wodę- ok 20-30 minut.
Polentę wykładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozsmarować równo, tak żeby miała ok 2 cm wysokości. Odstawić do zastygnięcia. Po ok 2 godzinach powinna być bardzo twarda. Wtedy można ją pokroić na dowolne kawałki, ja zrobiłam to za pomocą foremek do ciastek.
Polentę następnie podsmażamy na patelni i podajemy z gulaszem