Niebo w gębie

Niebo w gębie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    0,5 kg
  • cukier

    2,5 szklanka
  • miód

    3 łyżki
  • masło

    1,5 kostki
  • jaja

    9 sztuka
  • mąka

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    20 dkg
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

½ kg,maku
½ szkl.cukru
3 lyzki miodu
½ kostki masla
4 zoltka żółtka ubite 4 bialka
olejek rumowy
Mak sparzyć i zemleć. Wszystko razem utrzeć.

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 szkl. Cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,po jednym żółtku oraz obie mąki wymieszane z proszkiem.

Najpierw do blachy nakładać mak, na mak ciasto biszkoptowe i razem upiec.
Gdy wystygnie,ciasto odwrócić tak, aby biszkopt był na dole. Na mak nałożyć masę orzechowa.

Masa:
20 dkg.orzechów włoskich
1 szkl.mleka
1 szkl.cukru
1 kostka masła

20 dkg.drobno posiekanych orzechów zaparzyć w jednej szkl.mleka,dodać 1 szkl.cukru. Jak wystygnie utrzeć z 1 kostka masła.
Całość polać polewa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

06.05.2011 14:31
nazwa zobowiązuje

marta0906

16.12.2010 21:21
jak sie nazywa tak smakuje:)

anna186

23.09.2010 12:31
super

TyTaN

09.07.2010 21:59
niebo w gębie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat