Przepis i sposób przygotowania na: Koszałek Opałek na śniadanie dla milusińskich
W kieliszku do jajka kładziemy listki sałaty (ja dziś zrobiłam wnukom z gotowaną włoską kapustą) wstawiamy ugotowane jajko tak, aby wystawała sałatowa/kapuściana broda.
Nakładamy czapeczkę zrobioną z połówki wydrążonego pomidora, śliwki, czy innego owocu bądź warzywa (ogórek).
Nacinamy jajko i przymocowujemy nosek (papryka konserwowa) oraz oczy z pieprzu ( ja dziś oczka zrobiłam z sosu śliwkowego).
Robimy buzię z 1/2 talarka ugotowanej marchewki, a wąsy z sałaty (dziś Koszałek jest bez wąsów).
Kromki chleba zrumieniamy w opiekaczu.
Smarujemy ją masłem, przykrywamy listkiem sałaty i rozsmarowujemy serek. Kanapkę możemy dodatkowo udekorować posiekanym plasterkiem pomidorka, posiekaną rzodkiewką itd.
Jajko i serek dadzą maluchowi energię, aż do obiadu, a warzywa - dostarczą mu moc witamin