Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
Kapustę kiszoną kupuję tzw średnio ukiszoną. Wkładam ją do jednego garnka, dodaję kawałek wędzonego boczku , upieczone mięso, namoczone wcześniej suszone grzyby wraz z wodą, liść laurowy, jałowiec, przyprawy w ziarnach. Gotuję do miękkości mięsa.
Kapustę białą szatkuję, wkładam do drugiego garnka, razem z resztą mięsa i sosem, solę i dodaję te same przyprawy oraz suszone śliwki.Do obu garnków dodaję trochę Kucharka.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je, obieram z kości , kroję na mniejsze kawałki i wkładam z powrotem do kapusty. Wtedy łaczę obie kapusty i dodaję przecier pomidorowy.
Na patelni wytapiam tłuszcz z wędzonego boczku i na nim smażę pokrojone kiełbasy. Wkładam to wszystko do garnka i gotuję na małym ogniu ponad godzinę albo i dłużej. Na końcu przyprawiam bigos pieprzem, papryką, imbirem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całośc wieńczę małą szklaneczką czerwonego wina.
Gorący wkładam do słoików i odwracam do góry dnem, a czasem dla pewności pasteryzuję 15 minu