Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy.
* ok.3 kg dojrzałych,dużych owoców pigwy (wielkości dużej gruszki)
* 1,5 kg cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 6-7 goździków
* 1,5 l spirytusu
* 1 litr wody
* 2 łyżki miodu
Umyte owoce pigwy skroić ze skórką (bez gniazd nasiennych) w cienkie półplastry i przesypując cukrem wrzucać do 5 litrowego słoja.Włożyć goździki i wsypać cynamon.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (do tygodnia).Co dzień potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.Po tym czasie płyn odcedzić a pigwę wyrzucić.Otrzymamy ok.1,5 litra soku.Wlewamy go z powrotem do czystego słoja i wlewamy 1,5 litra spirytusu.Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.Po upływie tego czasu zagotowujemy wodę z miodem, studzimy i dodajemy do nalewki.Odstawiamy na kolejny tydzień.Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy,co najmniej do Bożego Narodzenia.