Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka
Ryż wsypać na patelnię z odrobiną oleju i prażyć przez parę minut. Potem zalać szklanką wody i poczekać aż cała wyparuje, znowu zalać szklanką wody, jak wyparuje to na patelnię dorzucić kurczaka, fasolkę pokrojoną na kawąłki i paprykę pokrojoną w kostkę. Zalać wszystko jeszcze szklanką wody i doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem. Duzić wszystko pod przykryciem ok 20-30 minut.
Jabłka obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i wrzucić do rondelka. Posypać majerankiem i cukrem- majeranku ma być tyle, żeby każde jabłko było nim pokryte- mniej więcej 3 łyżki majeranku na pół kg jabłek. Cukru dosypujemy nie za dużo- chyba, że jabłka są kwaśne. Zaczynamy smażyć jabłka w rondelku, jak cukier zacznie karmelizować, wleamy troszkę wody, przykrywamy rondelek i dusimy aż jabłka będą mięciutkie.
Jabłka podajemy razem z kurczakową potrawką.