Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie paprykowo koperkowym

5.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
500 g
cebula
1 szt
kostka smażona cebulka
1 szt
posiekany koperek
2 łyżki
średnia papryka czerwona
1 szt
jajko
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
6 łyżek
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz kolorowy
do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
do smaku
śmietana słodka
150 ml
mąka
2 łyżki
woda
2 l
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie paprykowo koperkowym

Mięso umyć, cebulę obrać, umyć i zmielić razem z mięsem maszynką do mielenia.
Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wyrobić masę.
Do garnka, w którym mają się gotować klopsiki wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, maggi i kostkę smażona cebulka i zagotować.
Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki, wrzucać na wrzątek i dotować około 6-8 minut.
W międzyczasie posiekać koperek i oczyszczoną z gniazda nasiennego, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucić do gotujących się klopsików.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos.
W razie konieczności jeszcze doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.11.2012 09:04
przesmaczne danie;)
Anna133 06.04.2012 14:07
wyglądają znakomicie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak