Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3 szklanki
masło
25 dag
cukier puder
1 szklanka
żółtko jajek
2 szt
śmietana
0,5 szklanki
cukier wanilinowy
30 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jabłka
1,5 kg
cukier
1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat
0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, rozgotować, dodać cukier i wanilię. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie wyjąć, podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blasze. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor, około 40 min. Po ostudzeniu, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 01.05.2015 20:10
mary mi się kawałek :-)
anula-d 16.02.2015 23:23
Wygląda bardzo apetycznie
Katarzyna59 31.07.2013 07:09
wspaniale wygląda
czekoladka_m 22.03.2013 07:47
Ale bosko wygląda... szarlotka pychota!
Iwusia 30.08.2012 23:12
wygląda przepysznie
Rogalik 28.08.2011 23:21
pyszna
Wafelek2601 19.04.2011 00:37
moja ulubiona
irenka 10.04.2011 22:48
zjadłabym kawałek tej szarlotki
jolaxa 10.01.2011 16:00
mmm
Margo1 18.11.2010 11:16
bardzo dobra
mari 14.11.2010 10:56
klasyczna szarlotka najlepsza!
Monika193
Monika193 13.11.2010 13:41
chyba dzisiaj wypróbuję przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak