Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietanowo-warzywnym

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik
1 szt
marchewka
1 szt
cebula
1 szt
por
1 szt
pietruszka
1 szt
masło
1 łyżka
mąka
2 łyżki
śmietana
1 łyzka
papryka mielona
1 łyzeczka
Sklep Prymat
marynata
ocet winny
1 szklanka
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
czosnek ząbki
3 szt
cukier
1 łyzka
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
10 szt
Sklep Prymat
woda
1 l
bulion
1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowo-warzywnym

Marynatę zagotować i ostudzić. Porcje królika włożyć do marynaty i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień obsmażyć porcję na patelni, włożyć do rondla, jarzyny pokroić na małe kawałki i wrzucić do mięsa. Z kostki bulionowej przygotować rosół i zalać nim mięso. Dusić około 1h. Następnie porcje mięsa wyjąć na brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Pozostały wywar zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła, dodać śmietanę z papryką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Sos przecedzić przez sitko, włożyć mięso do sosu, podawać z ziemniakami lub kluskami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.05.2013 21:48
Smaczne mięsko.
Iwusia 18.08.2012 19:54
smaczny obiad
Natalia/tubisiek 31.05.2012 15:50
aż chce się spróbować!
Margo1 18.11.2010 11:18
smaczny ale się przyznam ,że nie jadłam
Monika193
Monika193 12.11.2010 13:17
bardzo lubię mięsko z królika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak