Pieczone udka królika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Mięso królika jest zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Wypróbuj przepis na duszone udka z królika.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • skoki z królika

    2 sztuki

Marynata:

  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki do pieczenia:

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula biała

    3 sztuki
  • liście kapusty

    kilka sztuk
  • śmietana 18%

    3 łyżki

Dodatki:

  • ziemniaki

  • lubczyk świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski dodaj: pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, suszony rozmaryn, skórkę z cytryny, paprykę węgierską, dopraw całość solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie nogi z królika.

Na rozgrzaną patelnie dodaj masło klarowane i smaż nóżki do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Następnie dodaj pokrojonego w rąby małego pora, cebulę oraz marchewki. Wszystko przykryj liśćmi kapusty i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.

Kiedy królik jest miękki wyciągnij kapustę, wymieszaj kwaśną śmietanę z ciepłą wodą, możesz też dodać trochę, sosu aby zahartować śmietanę. Następnie dodaj ją do sosu i zagotuj.

Tak przygotowanego królika podawaj z podsmażonymi ziemniakami i udekoruj liśćmi świeżego lubczyku.

Smacznego!

A jeśli masz ochotę wypróbować inny przepis na królika, to polecam tę potrawkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat