Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka królika
Do miski dodaj: pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, suszony rozmaryn, skórkę z cytryny, paprykę węgierską, dopraw całość solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie nogi z królika.
Na rozgrzaną patelnie dodaj masło klarowane i smaż nóżki do momentu aż uzyskają złoty kolor.
Następnie dodaj pokrojonego w rąby małego pora, cebulę oraz marchewki. Wszystko przykryj liśćmi kapusty i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Kiedy królik jest miękki wyciągnij kapustę, wymieszaj kwaśną śmietanę z ciepłą wodą, możesz też dodać trochę, sosu aby zahartować śmietanę. Następnie dodaj ją do sosu i zagotuj.
Tak przygotowanego królika podawaj z podsmażonymi ziemniakami i udekoruj liśćmi świeżego lubczyku.
Smacznego!
A jeśli masz ochotę wypróbować inny przepis na królika, to polecam tę potrawkę.