Potrawka z królika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na potrawkę z królika - pyszny, pełan smaków i aromatów obiad, idealny także dla maluchów.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso królika

    1,2 kilograma
  • czosnek

    3 ząbki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • bulion

    700 mililitrów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • por

    1/3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • kapusta włoska

    3 liście
  • lubczyk świeży

    kilka liści
  • Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Królika pokrój na  kawałki wielkości 7- 8 cm wraz z kością i zamarynuj dodając: soli morskiej, świeżego czosnku, przyprawy do dziczyzny oraz czarnego pieprzu.

Następnie w głębokim naczyniu rozpuść masło klarowane i podsmażaj mięso z królika do momentu aż nabierze złotego koloru.

Królika zalej bulionem, słodką śmietanką dodaj też pora, cebulę i marchewki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.

Kiedy mięso jest już miękkie wyciągnij marchewkę z wywaru, pokrój na mniejsze kawałki i zagęść sos używając koncentratu pomidorowego.

Dodaj też pokrojone w paski liście kapusty włoskiej i gotuj jeszcze przez 4-5 minut.

Taką potrawkę z królika udekoruj świeżym lubczykiem i podawaj z buraczkami i świeżym lubczykiem.

A jeśli szukasz innego przepisu na królik, to zobacz ten na pieczone udka z królika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat