Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z królika
Królika pokrój na kawałki wielkości 7- 8 cm wraz z kością i zamarynuj dodając: soli morskiej, świeżego czosnku, przyprawy do dziczyzny oraz czarnego pieprzu.
Następnie w głębokim naczyniu rozpuść masło klarowane i podsmażaj mięso z królika do momentu aż nabierze złotego koloru.
Królika zalej bulionem, słodką śmietanką dodaj też pora, cebulę i marchewki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.
Kiedy mięso jest już miękkie wyciągnij marchewkę z wywaru, pokrój na mniejsze kawałki i zagęść sos używając koncentratu pomidorowego.
Dodaj też pokrojone w paski liście kapusty włoskiej i gotuj jeszcze przez 4-5 minut.
Taką potrawkę z królika udekoruj świeżym lubczykiem i podawaj z buraczkami i świeżym lubczykiem.
A jeśli szukasz innego przepisu na królik, to zobacz ten na pieczone udka z królika.