Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    25 - 30 dag
  • drożdże

    2-3 dag
  • sól

    szczypta
  • alkohol

    125 ml
  • miód płynny wielokwiatowy

    100 - 150 ml
  • cukier puder

    100 g
  • zmielony cynamon

    1/4 - 1/2 łyżeczki
  • woda letnia

    100 - 125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.
Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy.
W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut.
W tym czasie sporządzamy syrop - lukier:
Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon( cynamonu jeśli lubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0,5 łyżeczki) i wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut.
W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz - najlepiej olej - i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty - kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor.
Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu - chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

23.04.2011 16:32
jak mini to trzeba zjeść więcej sztuk

Misiakova

08.03.2011 08:02
pycha, aż mi się mordka do nich śmieje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat