Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki katarzynki
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami.
Karmel: 100g cukru wsypać na małą patelnię i postawić na palniku (po rozgrzaniu skręcić) i po chwili ostrożnie mieszać, aż do rozpuszczenia, następnie przypalić (ale mieszać, by się nie spaliło! i nie wykipiało!) do wymaganego przypalenia. Odstawić i zalać zimną kawą (uwaga! będzie pryskać!). W razie całkowitego rozpuszczenia w kawie podgrzać z karmelem na patelni i dodać do tłuszczu.
Tłuszcz (margarynę i smalec) zagotować wraz z miodem i karmelem.
Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić na lekką pianę. 2/3 mąki z przyprawami, zaparzyć gorącym tłuszczem (wymieszanym z karmelem i miodem). Dobrze wszystko połączyć i wyrabiać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i gdy ciasto już trochę przestygnie, dodać ubite jajka z cukrem i ciągle wyrabiać. Do schłodzonego już ciasta dodać środki spulchniające. Pozostawić na ok. dobę (ale nie w zimnym miejscu) i następnie wyrabiać, wałkować i wykrawać pierniki.
Piec ok. 7-10 minut w zależności od grubości. Dobrze jest wstawiać do piekarnika o niższej (160˚C) temperaturze, a na ostatnie 2 minuty zwiększyć do 210˚C.