Flaki wołowe

Flaki wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wołowe

    1,5 kg
  • seler

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło roślinne

    2 dag
  • smalec

    2 dag
  • mąka

    2 dag
  • kości wołowe

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości umyć, podzielić na części, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż do uzyskania bulionu. Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, zalać zimną wodą, dodać bulion z kości i gotować do miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Flaki po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobne kawałki- paseczki. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić i zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

11.10.2013 20:12
super smak

pioge7

18.03.2011 16:34
doskonałe

linka1312

18.09.2010 19:38
pyszne

Iwusia

24.06.2010 10:58
Pychotka - lubię flaczki :)

IlonaAlbertos

16.06.2010 22:55
Ja robiąc flaki dodaję raczej mięso drobiowe, wtedy mają delikatniejszy smak.

nero

20.05.2010 07:05
Mam trochę szynki wieprzowej - jak myślisz nada się do flaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat