Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze
Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy we wrzątek na ok.3 minuty; odcedzamy. Przekładamy do słoika, dodajemy mak, olej i ok 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy i zamykamy szczelnie. Jak farsz przestygnie, wkładamy słoik do lodówki na 2 dni. ... ew farsz cebulowy możemy przygotować w trakcie wyrastania ciasta. Czyli kroimy cebulkę i smażymy ją na oleju, dodajemy mak i doprawiamy.
CIASTO
Drożdze mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki oraz 1/2 szklanką ciepłego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W pozostałym mleku rozpuszczamy masło.
Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem z masłem, dodajemy do mąki z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem, odkładamy ok 2 łyżek (do smarowania cebularzy), pozostałę dodajemy do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 15 minut). Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut (z reguły wystarcza godzinka:)
Ciasto rwiemy na kawałki, formujemy w ręku kulkę i rozgniatamy w dłoni na placki. Wykładamy na podkład silikonowy albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W srodku każdego placka robimy lekkie zagłębienie i kładziemy farsz cebulowy. Brzegi cebularza smarujemy rozmąconym jajkiem. Odstawiamy na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia (z reguły wystarcza 30 minut :)
Pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku, 180-200 stopni, przez 20-25 minut. Musza być miękkie i złote, a nie spieczone sucharki :) zatem pilnujemy wypieku!
Podajemy na ciepło.