Przepis i sposób przygotowania na: Bori Bori
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w 5 cm kostkę i oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć bekon. Dodać mięso i zbrązowić z wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, seler, marchewkę, liść laurowy, godziki, 1 łyżkę soli. Wlać ok. 3,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa czyli ok. półtorej godziny. Zdjąć z ognia i wyjąć mięso. Bulion przecedzić przez sitko, a następnie przez gazę. Powinno być 10 szklanek bulionu. W międzyczasie wymieszać kaszkę, parmezan, 2 łyżeczki soli. Dodać posiekaną cebulę oraz masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy dodać jajko i żółtko. Wymieszać, nakryć folą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na 30 porcji. Rękami formować kluseczki i gotować je przez 15 minut. Wyjąć z wody. Zagotować bulion (można dodać szafran), włożyć kawałki mięsa i bekonu, gotować przez 15 minut. Włożyć kluseczki i gotować kolejne 15 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.