Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zupa
Por oczyścić, umyć i pokroić w talarki.
Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w cienkie paski długości około 2 cm.
Pokrojone warzywa wrzucić do garnka z gotującym się bulionem. Gotować około 15 minut, aż zmiękną.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odłożyć do miseczki.
Wymieszać mięso, odciśniętą bułkę,jajko, czosnek i kucharek SMAK LATA.
Uformować małe kotleciki o średnicy około 2 cm.
Kotleciki podsmażyć z obu stron po około 5 minut na patelni rozgrzanej z olejem z winogron.
Przełożyć do miseczki.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cukinię umytą i pokrojoną w pół-krążki, aż do zrumienienia.
Pod koniec smażenia dodać obraną i umytą cebulę, pokroją w drobną kostkę.
Do wywaru dodać kotleciki, podsmażoną cukinię z cebulą oraz pomidory z puszki.
Nie dodawać pozostałego tłuszczu, gdyż zupa byłaby zbyt tłusta.
Całość gotować jeszcze około 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać bazylie i natkę pietruszki.
Na talerzu posypać podsmażonym słonecznikiem.